Reklam Ajansı Çalışanları ve Görevleri

Reklam ajansı çalışanları ve görevleri ile ilgili bilgiler vereceğimiz bu yazımızda, reklam ajansında kimler çalışır, reklam ajansında ne iş yapılır, reklam ajansında kim ne iş yapar gibi soruların yanıtlarını da bulabilirsiniz.

Reklam Ajansı Departmanları

Kısaca Reklam ajansı, markaların reklam süreçlerini yöneten işletme demektir. Tam hizmet reklam ajansı çalışanları ve görevleri, markanızın farklı reklam ihtiyaçları için tasarım disiplinleri ile harmanlanmış hizmetler verir. Reklam ajansı seçimi konusunda daha fazla bilgi almak için ilgili yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

  • Ajans rolleri bir çok başlık altında toplanabilir. Kreatif ekip , yönetim kadrosu, web tasarım uzmanı gibi ayrı disiplinlere ayrılsalar da, bu bölümlerdeki roller ve isimleri ajanslar arasında değişiklik gösterebilir.
  • Bu nedenle, “art direktör” yerine, yaratıcı ekibin başında bir “kreatif direktör” bulunabilir.
  • Ya da ajans müdürünün yerini bir “insan kaynakları uzmanı” alabilir.

Reklam Ajansı Ünvanları

İsimler ve unvanlar değişse, reklam ajansı çalışanları ve görevleri temelde aynı kalır. Bir müşteri temsilcisi , unvanı değişse de, müşterilerle ve onların ihtiyaçlarıyla ilgilenmekle yükümlü kişidir.

  • Kreatif ajanslar, daha geleneksel olanların yerine yeni fikirler üreterek markanızı ileriye taşımak ve satışlarınızı arttırmayı hedefler.
  • Bkz. Kreatif reklam ajansı nedir? Kreatif bir ajans kurmak ve ajansınızı büyütmek istiyorsanız tüm ajans rollerinden çalışan işe almanız gerekir.
  • Farklı isimler tercih edebilirsiniz, fakat sorumluluklarını ve doğru kişileri nasıl işe alacağınızı bilmelisiniz.

 

Reklam Ajansı Çalışanları görevleri ve maaşları, Reklam Ajansında kim ne iş yapar

Reklam Ajansı Görev Tanımları ve Maaşları

1) Web Tasarımcı

Reklam ajansı çalışanları ve görevleri içerisinde en önemli rollerden biri web tasarımcısıdır. Ajans müşterisi ve markaları için web sitelerini güncel ihtiyaçlara göre yeniden tasarlamaktan ve oluşturmaktan sorumludur.

  • Çoğu zaman HTML, CSS , Php gibi kodlama dillerine hakim olmaları beklenir.
  • Bunların yanında temel düzeyde tasarım programlarına hakim olmaları da tercih sebebidir.
  • Web tasarım uzmanları, markanın reklamlarının verileceği ve hedef kitleyi ziyaret etmeye teşvik edecek bir web sitesi tasarlar.
  • Bu siteleri hız, seo ve dijital pazarlamaya uygunluk çerçevesinde yapmaları önemlidir.

Ortalama maaş: 8000₺/aylık

2)Grafik Tasarımcı

Grafik tasarımcı genelde bir art direktör (sanat yönetmeni) rehberliğinde çalışır ve lideri ile birlikte reklam görselleri, web site görselleri, instagram gibi sosyal medya gönderileri ve kurumsal kimlik tasarımları üretir. logo tasarım, görsel tasarı gibi konular da görev tanımları içerisinde bulunmaktadır. Etkili reklamlar ve hedef kitleye istenen mesajı vermeye yardımcı olan yazı tiplerini, fotoğrafları, renk düzenlerini belirler ve kullanır. Bu şekilde markanın tasarım dilini ortaya koyarlar.

Ortalama maaş: 7000₺/aylık

3)Sosyal Medya Uzmanı

Sosyal medya uzmanı içerik üretmekten, reklam hesaplarının takibine kadar bir çok göreve sahip olabilir. Bu Reklam ajansı çalışanları ve görevlerinin görevi, hedeflere ulaşmak için gerekli reklam stratejilerini oluşturmaktır. Ve hedef kitleye ulaşan reklamların planlanması, analizi ve raporlamalarıyla ilgilenir. Bu bireylerin iletişimleri çok kuvvetli olmalı, yaratıcı düşünebilmeleri ve kalemlerinin iyi olması beklenir. Aynı zamanda kendilerini sürekli güncel tutarak trendlere ve sosyal medya gündemini takip etmelidirler.

Ortalama maaş: 6.500₺/aylık

4)Reklam Ajansı Metin Yazarlığı (İçerik Yazarlığı)

Reklam ajansı metin yazarlığı, ekibin ve markaların ihtiyaç duyduğu tüm yazılı içerikleri üretmekle sorumludur. Bunlar sosyal medya gönderilerindeki mesajlar, blog yazıları ve diğer yazılı içerikler olabilir.

  • Bazı metin yazarları içerik yazmanın yanı sıra, grafik tasarım ve sosyal medya yönetiminde de yeteneklidir.
  • İçerik ihtiyacı doğan bir marka için yazılı veya görsel içerik oluşturmasına yaratıcı kişiliği ile destek olabilir.
  • Reklam ajansı çalışanları ve görevleri metin yazarlığı, hem basılı medya hem de internette yayınlanacak reklamlar için hedef kitlesine hitap eden içerik yazabildiği için ajans çalışanları arasında çok değerlidir.

Ortalama maaş: 5.500₺/aylık

5)Art Direktör (Sanat Yönetmeni)

Art direktör ne iş yapar sorusunun cevabından önce “sanat yönetmeni” şeklinde de adlandırılabildiğini hatırlatalım. Sanat yönetmenleri reklam kampanyaları için ihtiyaç duyulan görsellerin tasarımını oluşturmaktan sorumludur ve bu konuda kreatif ekibe, grafik tasarımcılara rehberlik eder.

  • Reklamın dilinin nasıl olması gerektiğini tasarımcılara aktarır.
  • Tasarıma bulunması gereken görselleri ya da bulunmaması gereken öğeleri belirler.
  • Tasarımların kullanılacağı alanlara göre ihtiyaçları netleştirir.
  • Grafik tasarımcı ile art direktör arasındaki fark sorumlulukları, tecrübesi, liderlik vasfına sahip olması ve bilgisi olarak özetlenebilir.

Art direktörler yaratıcı, bilgili ve tecrübeli kişilerden seçilmelidir. Tipografi, baskıya hazırlık, renklerin psikolojisi ve grafik tasarımda hiyerarşi konularına hakim olması beklenir. Farklı tasarım disiplinleri ile ilgili, tasarım programlarını iyi derecede kullanabilen, tasarım trenlerini takip eden kişilerden seçilmelidir.

Ortalama maaş: 9.000₺/aylık

6)Kreatif direktör

Kreatif direktör nedir? Kreatif direktör ajans müşterilere ve birlikte çalıştıkları markalara uygun reklamlar modelleri, pazarlama stratejileri ve çözüm önerileri sunmakla sorumludur. Bütün bu reklam disiplinlerine liderlik ve rehberlik edebilmesi için yaratıcılığı ve kişiliği üst düzey olmalıdır. Böylece ajans ekibi onu benimseyecek ve takip edecektir.  Bu yüzden bu rol reklam ajansı çalışanları ve görevleri arasında en önemlisidir.

  • Kreatif direktör, yaratıcı ekibin mutfağından çıkan tüm işlerin ilgili markaya uygun olmasını sağlar.
  • Buna uygun stratejiyi kurgular ve uygulamaya koyar.
  • Reklam ajansı çalışanları ve görevlerina rehberlik eder, ve kriz anlarını iyi yönetir.
  • Tüm bu sorumluluk ve konumundan dolayı

Kreatif direktör ne kadar maaş alır? Ortalama kreatif direktör maaşı: 13.000₺/aylık ‘tır.

7)Proje Yöneticisi

Reklam ajansında proje yöneticisinin görevi, Reklam ajansı çalışanları ve görevlerinin projenin bitiş tarihi (deadline), sunum tarihi gibi noktalara uyup uymadığını takip eder. Ayrıca reklam kampanyalarının tüm süreçlerini karar verildiği gibi ilerlemesi ve reklamın müşteriye zamanında teslim edebilmesi diğer üyeler ile koordine çalışır. Ekip ve müşteri arasındaki iletişime, müşteri ilişkilerine destek olur.

Ortalama maaş: 5.000₺/aylık

8)SEO Uzmanı

SEO (arama motoru optimizasyonu) hizmeti, web sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için gerekli düzenlemelerin tümüne verilen isimdir. SEO uzmanı ise bura sıralamayı yükseltmek için web sitenizde gerekli düzenlemeleri yapar ve rakiplerinizin önüne geçmek için stratejileri üretir.  SEO’nun amacı, web sitenize daha fazla ziyaretçi çekmek ve satışlarınızı arttırmaktır.

  • SEO uzmanları, arama yapanların niyetini anlar ve o anahtar kelimelerle ilgili çalışmalar yapar.
  • Bu şekilde ürün ve hizmet sayfalarınız belirlenen anahtar kelimelerde hedef kitleye ulaşabilecektir.
  • SEO uzmanları, reklam ajansları arasında değerlidir, çünkü markalar, web sitesindeki ziyaretçi sayısının artışı oranında çalışmalarınızın verimli olup olmadığını yorumlayabilirler.

 

Reklam Ajansı Çalışanları görevleri ve maaşları, Reklam Ajansında kim ne iş yapar

Reklam Ajansını Oluşturan Birimler

Reklam ajansı çalışanları ve görevleri departmanlarına göre, yani reklam ajansını oluşturan birimlere göre gruplandırmak gerekirse şu şekilde olacaktır:

  • Müşteri ilişkileri birimi (İletişim departmanı)
  1. Yönetim Denetçisi ( Management Supervisor)
  2. Müşteri Birimi Denetçisi ( Account Supervisor)
  3. Müşteri Birimi Yöneticisi ( Account Executive)
  4. Müşteri Birimi Yöneticisi Asistanı ( Assistant Account
  • Yaratıcı Birim (Tasarım Departmanı)
  1. Sanat Yönetmeni (Art Director):
  2. Grafik Tasarım Ekibi
  • İçerik Birimi
  1. Metin Yazarı
  2. İçerik Üreticisi
  • Stratejik Planlama Birimi
  • Mali ve İdari İşler Birimi
  • Prodüksiyon Birimi
  • Sanat Birimi
  • Basılı İşler Birimi
  • Medya ve Planlama Birimi
  • Halkla İlişkiler Birimi (İnsan Kaynakları Departmanı)
  • Trafik Birimi
  • Arşiv Departmanı

Yaratıcı Biriminin Görevleri Nelerdir?

Yaratıcı birimin görevleri; markanın ve müşterinin ihtiyacı olan reklam kampanyalarını, verilmek istenen mesajı doğru şekilde tasarlamaktır. Bu mesajlar web site görselleri, sosyal medya gönderileri, arama motoru reklamları, basılı medya reklamları ya da açık hava reklamcılığı türünde olabilir. Yaratıcı hareket etmesi gereken bu birim içerisinde yer alan grafik tasarımcılar, art direktörler ve kreatif direktörler ile ilgili bilgileri, maaşlarını yukarıda anlatmıştık.

Reklam Ajansında Müşteri İlişkileri ne İş Yapar?

Müşteri ilişkileri, reklam ajansında müşteri temsilcileri tarafından sağlanır. Markaların genel profilini analiz eder ve ihtiyacı olan reklam modellerinin bir listesini çıkarır. Müşteri tarafından iletilen brief’leri ekibe aktarmakla yükümlüdürler.

  • Ayrıca reklam ajansı ile müşterisi olan marka arasındaki bağların korunması, iletişimin sağlanması, karşılıklı faydalı olmak açısından çok değerlidir.
  • Bu da müşteri ilişkileri biriminin temel görevi arasındadır.
  • Müşteri temsilcilerinin, ajans müşterisinin sorunlarını hızlıca çözmesi ya da çözebilecek kişiye yönlendirmesi de görev tanımları arasında yer alır.

Reklam ajansı çalışanları ve görevleri konusunda bilgiler verip okuyucularımızın diğer sorularına da böylece cevap vermiş olmayı umuyoruz. Diğer bilgilendirici blog yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.