Mimari fotoğraf çekimi, mekan fotoğrafçılığı olarak da geçer. Mimari çekim hizmeti, profesyonel fotoğrafçılar tarafından dış mekan, ofis ya da bir yapının fotoğraflanmasına verilen isimdir. Mimari fotoğraflar şirketin, yerin tanıtımlarında, reklam filmlerinde, kataloglarında, instagram ve sosyal medya postlarında kullanılmak üzere çekilir ve kaliteli, kurumsal, şık ve dikkat çekici görülme kaygıları vardır.
Mimari Fotoğraf ve Video Nedir?
Mimari fotoğraf ve video çekimleri, çekimi talep edilen yapının farklı açılardan, iç ve dışı ayrı ayrı olmak üzere fotoğraflanması ve videoya kaydedilmesidir. Obje normalden çok daha büyük olduğundan fotoğraf için dar alanda daha geniş alanı çekebilmek için geniş açı, daha keskin ve kaliteli fotoğraflar için prime (sabit, zoom özelliğine sahip olmayan) lensler, perspektifi kontrol edebilmek için tilt-shift lensler, yüksek çözünürlüklü full frame (tam çerçeve) fotoğraf makineleri; video için de genellikle profesyonel drone’lar kullanılır.
- Karşıdan, üstten, arkadan ve çaprazdan gibi farklı açıların yanı sıra içerisinin de hem detaylı hem de geniş açıdan çekimleri yapılmalıdır.
- Drone çekimleri ile ilgili daha detaylı bilgi için ilgili hizmet sayfamızı inceleyebilir, teklif formu aracılığıyla bize ulaşıp bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mimari Fotoğrafçılıkta Altın Saatler
Mimari fotoğraf ve video çekimlerinde ışığın önemi bu yazımızın konusu değil fakat fotoğraf ve videoyu kaliteli yapan şey doğru kullanılan ışıktır. Her fotoğraf ve video çekiminde en verimli sonucu alabileceğiniz altın saatler olduğu gibi mimari çekim için de bu geçerli.
- Mimari yapı çekimleri yaparken havanın ne çok açık ne çok kapalı olmasına dikkat edilmeli.
- Homojen ve yumuşak bir açıyla gelen güneş ışınları bize en kaliteli doğal ışığı sağlar.
- Çok fazla gelen ya da yetersiz ışık, çoğunlukla cam, metal konstrüksiyon öğeler barındıran binalar ve mimari objelerimizin gereksiz yansımalar ile kötü görünmesini sağlayacaktır.
Mimari Fotoğraf Çekimi
Aynı şekilde doğru ışığı yakalayabilirsek, hava da hafif bulutlu ise camla kaplı bir dış cephe, fotoğraflarda mükemmel görünecektir. Ayrıca dış mekan çekimini dış ortamda yaptığımız için ve kamera, drone gibi ekipmanların çoğu suya ya da rüzgara dayanıklı olmadığı için her hava koşulunda çekim mümkün değildir. Mimari fotoğraf çekimi yapacak kişi hava durumunu önceden takip etmeli ve çekimi buna göre planlamalıdır.
Mimari Çekimlerde Nelere Dikkat Edilir?
Perspektif, ışık yoğunluğu ve açısı, çekim saati, doğru ekipman kullanımı ve çekim önceki hazırlıklar kısmına azami özenin gösterilmesi önemlidir. Mümkün olduğu sürece az hata yapıp, kaliteli fotoğraflar elde etmek gerek. Çekim sonrası fotoğrafların doğru işlenmesi, fazla efekt uygulanmadan, yapının doğru renklerini yansıtması da bir diğer önemli nokta.
Mimari Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Mimari fotoğraf çekimi için bir kaç önemli ekipman ve sebepleri:
- Prime Lens: Zoom özelliği bulunmayan, sabit lenslerin keskinlik değerleri ve çekim kaliteleri, her zaman zoom lenslerden daha iyidir. Detay ve keskinlik gerektiren mimari çekimlerde prime lens kullanımı bu yüzden önemli.
- Kaliteli bir drone: Hem kaliteli bir kameraya sahip, hem uçuş süresi yüksek, hem de daha stabil uçan daha iyi bir gimbal’a sahip bir drone size kurumsal mimari çekimlerde minimum titreşim ve maksimum kalitede videolar sağlayacaktır.
- Tilt-Shift Lens: Çekimin yapılması ve doğru bakış açısı yakalamak için her zaman geniş bir alana sahip olamayabiliyoruz. Bu gibi durumlarda fotoğraflarınızın perspektifi kötü olmak zorunda değil. Yatay ve dikeyde hareket edebilen tilt shift lensler ile bu ayarlanabilir ve doğru açıyla mekan çekimi yapılabilir.
- Full Frame Kamera: Tam çerçeve kameralar, croplu makinelere göre çok daha yüksek çözünürlük sunarlar. Mimari çekimlerinizin sosyal medya gibi küçük kullanım alanlarının yanı sıra billboard, afiş, açık hava reklamları, totemler ve bina giydirmeleri gibi devasa büyüklükteki alanlarda da kullanılabileceğini hesap edip, olabildiğince yüksek görseller elde etmeniz gerekir. Bu noktada full frame kameralar imdadımıza yetişiyor.
Çekim Öncesi Hazırlıklar
Çekim öncesinde beklenmedik tadilatlar, eksiklikler, gerçekleşen sürpriz etkinlikler gibi çekim planını bozacak durumlara karşı önceden tüm yetkili ve personel bilgilendirilmelidir. Mekanın ya da mimari yapının temizliği yapılmalı, gereksiz kalabalık ve dağınıklık ortadan kaldırılmalıdır. “Onlar da kalsın, Photoshop’da hallederler” düşüncesi çok yanlıştır, çünkü bu fotoğrafçıya ekstra iş yükü olduğundan size maliyet olarak dönüş yapacak ve fotoğrafa yapılan her müdahale fotoğraf kalitesinde kayıp yaratacaktır.