Google Ads yönetimi ve reklamları, potansiyel müşterilerinize erişebilmeniz için dijital pazarlamada oldukça önemli bir yer tutar. Google’ın geliştirmiş olduğu Ads, Google’ın arama sonuçlarında, Google’ın iş ortağı olan web sitelerinde veya Youtube’da reklamlarınızı göstermeye olanak sağlayan online pazarlama aracıdır. 2018 yılına kadar Google Ads olarak bildiğimiz reklam paneli Google Ads olarak tüm dünyada güncellenmiştir ve günümüzde 1 Milyon’u aşkın kullanıcısı bulunmaktadır.
Google Ads Reklamları Çalışma Sistemi
Google Ads reklamlarının nasıl çalıştığına geçmeden önce Google’ın çalışma sistemini anlamamız gerekmektedir. Google üzerinde yapılan aramalarda binlerce web sitesi sıralanarak kullanıcıların karşısına çıkar. Fakat binlerce web sitesi arasında ilk sıralarda yer almak kolay değildir.
- Web sitenizi Google’da ilk sıraya taşımak için SEO (Search Engine Optimization) çalışması yada SEM (Search Engine Marketing) çalışması yapmanız gerekmektedir.
- Google reklamlarıda SEM yani Arama motoru pazarlamacılığı konusunda önemli bir rol oynamaktadır.
Google Ads Reklam Yönetimi
Google Ads reklamları ile web sitenizin belirlenen anahtar kelimelerde ilk sıralarda yer alması sağlanır. Ads reklamları ile potansiyel müşterilerinize daha hızlı ve kolay bir biçimde ulaşabilir, arama sonuçlarında daha ön planda olabilirsiniz. Ancak yapılacak çalışmanın profesyonel bir biçimde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Etkili kullanılan reklam bütçeleri ve profesyonel bir Google Ads yönetimi ile olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Google’da reklam vermeden önce bilmemiz gereken bazı unsurlar vardır.
- Kalite Puanı: Google Ads, eklediğiniz her anahtar kelime için bir kalite puanı belirler.
- Kalite puanları doğruda tıklama başına ödeyeceğiniz tutara dolayısı ile reklam bütçenize etki eder.
- Kalite puanınız ne kadar iyi ise o kadar yüksek sırada yer alır ve daha düşük TBM (Tıklama başı maliyet) elde edersiniz.
Google Kalite Puanını Nasıl Belirliyor?
Bu noktada Google 3 unsuru; Reklam alaka düzeyi, açılış sayfası deneyimi ve beklenen tıklama oranını göz önünde bulundurmaktadır. Reklam alaka düzeyi reklamınızın, reklam vermiş olduğunuz anahtar kelime ile ne kadar uyumlu olduğunu ölçer. Beklenen tıklanma oranı geçmiş deneyimlere bakarak reklamınızın gösterildiğinde ne sıklıkla tıklanacağı bilgisini içeren verilere dayanır.
Google Alan Adı Yönetimi
Açılış sayfası deneyimi ise reklam ile kullanıcıları yönlendirdiğiniz sayfanın, kullanıcının yaptığı arama ile ne kadar uyumlu olduğunu ölçer. Geç yüklenen açılış sayfaları, mobil uyumlu olmayan web sitesi tasarımları, kullanıcıların yönlendirildiği sayfanın anahtar kelimelerle uyumsuz olması kalite puanınızı bu noktada düşüren unsurlar olacaktır. Sonuçta sitenizi ziyaret eden kullanıcılar bu tarz durumlar ile karşılaşmak istemeyecektir. Google’ın kullanıcı deneyimini ön planda tuttuğunu unutmayın.
- Arama motoru reklamları, anahtar kelimelere sosyal medya reklamlarından daha fazla değer vermektedir.
- Bu nedenle öncelikle işiniz ile ilgili kullanıcıların yapacağı aramalarda doğru ve hedefe yönelik anahtar kelimeler belirlemelisiniz.
- Bunun için Google Ads üzerinde bulunan ‘Anahtar Kelime Planlayıcı’ aracını kullanabilirsiniz.
Google Reklam Modelleri Nelerdir?
Google Ads reklam modelleri 5 başlık altında toplanmıştır.
- Arama Ağı Reklamları:
Reklamlarınızın, Google arama sonuçlarında görünmesini istiyor sektörünüz ile ilgili arama yapan, potansiyel müşterilerinizin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlerde karşılarına çıkmak istiyorsanız Google arama ağı reklamlarından faydalanabilirsiniz. Bu reklam modeli genel olarak belirlenen anahtar kelimelerde, Google arama sonuçlarında sizi üst sıralarda göstermeyi sağlayacaktır. Burada reklam metniniz ve başlığınız oldukça önemlidir. Hedef kitlenizin, potansiyel müşterilerinizin ve iş ortaklarınızın reklamınıza tıklamasını ve web sitenize yönlenmesini sağlayacak asıl unsur reklamın başlığı ve reklam metnidir.
- Google Görüntülü Reklam Ağı Kampanyaları:
GDN(Google Display Network) yani görüntülü reklam ağı kampanyaları, Google’ın iş ortağı olan web sitelerinde görünen metin, görsel, animasyon, zengin medya ve video reklamlardan oluşur. Görüntülü reklam ağınız için anahtar kelime, lokasyon, ilgi alanı, kitle, konu ve demografik hedefleme sağlayabilir ayrıca yeniden pazarlama yapabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak reklam vermek istemediğiniz site kategorilerini hariç tutabilirsiniz.
- Alışveriş Reklamları:
Google alışveriş reklamları, internet üzerinde satışı satılan ürünlerin aramaları yapıldığı sırada arama sonuçları sayfasının en üstünde yer alan alışveriş sekmesinde gösterilmektedir. Alışveriş reklamları ürün resmi, fiyat marka veya web sitesi URL’sinden oluşur.
Goog alışveriş reklamları kullanıcılara herhangi bir web sitesi ziyareti gerçekleştirmeden ürünlerin gösterilmesine olanak tanır.
- Video Reklamları:
Başta Youtube reklamları olmak üzere Google’ın video iş ortağı sitelerinde hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacak, onlarla etkileşime geçmenize olanak tanıyacak ve video reklamlarınızın izlenmesini sağlayacak olan video reklamları oldukça etkili bir reklam formatıdır. İnternet kullanıcılarının %92’sinin video kullandıkları düşünüldüğünde önemi artmaktadır.
Video reklamları Youtube videolarından hemen önce, Youtube arama sonuçlarında, izleme sayfasının yanlarında ve Google görüntülü reklam ağlarında gösterilir.
- Uygulama Reklamları:
Uygulamalarınızın tanıtımı için kullanılabilecek en iyi kampanya modelidir. Herhangi bir hedefleme gerçekleştirmeden olabildiğince çok kullanıcı sayısına erişme imkanınız vardır. Google Play Store ya da App Store’da yüklü olan uygulamanız için hazırladığınız reklam ile Google arama, Google Oyun, YouTube, Google görüntülü reklam ağında görüntülenebilirsiniz.
Neden Google Reklamları?
Google, arama motorları içerisinde ülkemizde en fazla kullanılan arama motoru olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle arama motoru pazarlamasında en önemli konumda yer almaktadır.
- Artık internet satın alma kısmında hayatımızın büyük bir bölümünde yer alıyor.
- Eve çağıracağımız su tesisatçısını da alacağımız gömleği de internet üzerinde arama motorlarını kullanarak aramakta ve incelemekteyiz.
- Google Ads yönetimi ile istediğiniz anahtar kelimede, istediğiniz lokasyon ve hedef kitleye yönelik reklamlar hazırlayarak reklam bütçenizi etkili bir biçimde kullanabilir ve yeni müşteriler elde edebilirsiniz.
- Ayrıca Google Analytics ile topladığınız dataları Google Ads yeniden pazarlama yapabilirsiniz.
Google Ads yönetimi büyük bir dijital pazarlama alanıdır ve bu alanda başarılı olmak için profesyonel bir yönetim gerekmektedir. Yanlış hedeflemeler, yanlış kampanyalar ve size sonuç getirmeyecek kişilerin sitenizi ziyaret etmesi harcadığınız bütçenin boşa gitmesine neden olabilir.