CPA Nedir? Google Ads “Cost Per Action” Düşürme Rehberi

CPA nedir? sorusunun cevabı kısaca cost per action yani “eylem başına maliyet” olacaktır.

Cpa Ne Demek?

CPA nedir? CPA’nın açılımı Cost Per Action’dır ve bir dijital reklam ödeme modelidir. Bu reklam modelinde reklam veren kişiden eylem/dönüşüm başına ödeme alınır.

Eylem Başına Maliyet Neden Önemlidir?

CPA nedir? Kısaltması “CPA” olan bu ödeme yöntemi, sadece seçilen eylem tamamlandığında belli bir tutar üzerinden reklam ücreti almak üzerine kuruludur. Bu da reklam verenlerin reklam maliyetlerini kontrol etmesini kolaylaştırır. Bu ödeme modelinde reklam ödemeleri alınan aksiyonlara bağlıdır.Bu da yatırımlarınızı izleme ve kontrol etme konusunda kontrolün sizde olmasını sağlar.

Eylem Başına Maliyet, Reklamverene Nasıl Fayda Sağlar?

  • Eylem başına maliyet reklamcılığı, diğer ödeme yöntemleri ve dijital pazarlama yöntemlerinden daha az riske sahiptir.
  • Bu çalışma modelinde işlemin tamamlandığını gördüğünüz zaman ödeme yaparsınız.
  • Sadece muhtemel satış ya da potansiyel müşteri elde ettiğinizde ödeme yapacağınız için, tıklama botları ve hilelerinden, dönüşüm getirmeyen sahte ziyaretçilerden kendinizi ve bütçenizi korursunuz.

CPA Nedir Cost Per Action Nasıl Hesaplanır

Cost Per Action Nasıl Hesaplanır?

CPA nedir? sorusundan sonra akla nasıl hesaplanacağı geliyor. Fakat eylem başına maliyeti ve edinme başına maliyeti hesaplamak için kullanılan yöntemler biraz karışık. En basit yöntemle hesaplamak gerekirse:

CPA= Toplam reklam gideri / Toplam kazanılan potansiyel müşteri sayısı (ya da etkileşim).

  • Bir dönüşüm ya da müşteri kazanmak için önce ne kadar zahmetli ise, pazarlama maliyeti de o kadar yüksek olur.
  • Her pazarlama kanalının kendine ait CPA ve CPS (Cost Per Sale) değerleri vardır.
  • Eğer maliyetinizi doğru hesaplamak isterseniz, bunları kullanın.

CPA Nasıl Takip Edilir?

CPA nedir? CPA ile ödeme şeklinde dijital pazarlamanın avantajlarından faydalanabilmek için Eylem Başına Maliyet takip edilmeli, izlenmelidir. Örneğin ürün satışı yapan E-Ticaret siteleri için CPA izleme yöntemleri şunlardır:

  • Google Analytics: Sayfa kaynağı ya da kampanyayı belirten uygun bağlantılar kullanarak CPA dönüşümlerinizi takip edebilirsiniz. Bir “teşekkür ederiz” sayfası tasarlayıp sayfaya bir kod (izleme kodu) yerleştirmek de, Google Analytics ile takip yöntemlerinden birisi
  • Kuponlar: Kampanya kuponları sosyal medya ve e-posta kampanyalarında daha başarılıdır. Satın alanların indirimi uygulamak için girdiği kupon kodları, kullanımı kolay ve düşük maliyetli bir taktiktir.

Eylem Başına ne Kadar Ödemeliyim?

Tıklama başına maliyet (PPC) ya da gösterim başına maliyet (CPM) reklam kampanyası modelini zaten kullanıyorsunuz diyelim. CPA için her bir dönüşüme ne kadar ödediğinizi hesaplamalısınız. Bu hesabı, ClickZ’in CPA Hesaplama aracını kullanarak yapabilirsiniz.

  • Eylem başına maliyetinizi hesaplamak için, bu araca 1000 gösterim başına maliyetinizi ya da tıklama başı maliyetinizi, dönüşüm oranınızı ya da tıklama oranınızı belirtmelisiniz.
  • Bu değerleri web analizi araçlarından edinebilirsiniz.
  • Daha fazlası ve sorularınız için bize ulaşmaktan çekinmeyin.

Google Ads için CPA Nasıl Düşürülür?

Müşterilerinizin bir eyleminin markanız ya da firmanız için ne kadar değerli olduğunu hesapladığınızda, eylem başına maliyet (cost per action) anlam kazanır. Böylece, cpa nedir? diye sormak yerine reklam bütçenizi hesaplayabilir ve dijital pazarlama kampanyalarınızı optimize ederek eylem başına maliyetinizi düşürebilirsiniz.

CPA nasıl düşürülür cost per action düşürme rehberi

5 Adımda CPA nasıl düşürülür?

1)PPC (tıklama başına maliyet) Optimizasyonu

Dönüşüm sayısını artırmak için, CPA için hedef kitleyi iyi belirleyin. İnsanları tıklamaya yönlendirmek için ürün ya da hizmetlerinizi sunarken şeffaf ve dürüst olun.

2)CRO (dönüşüm oranı optimizasyonu)

  • Web sitenize yeni bir ziyaretçi geldiğinde, ilk izlenimi web sitesinin tasarımı ve kullanıcı deneyimi çok önemlidir.
  • Anasayfadaki slider, ziyaretçinin dikkatini çekip tıkladığı reklam metniyle bütünlük halinde olmalıdir.
  • Açılış sayfanızdaki temel öğeleri analiz etmek ve dönüşüm oranını yükseltmek için A/B testi kullanın.

3)Hedef Sayınızı Artırın

Amacımız bir kullanıcının ürün ya da hizmetinizi satın alması olsa da, sitede geçirilen vakit veya ziyaret edilen sayfa sayısı gibi fazladan hedef koymak, anasayfanız ve diğer sayfalar hakkındaki sorunlarla yüzleşmeniz açısından önemlidir . Hedef kitle ve diğer ziyaretçiler web sitenize göz atmak için vakit harcıyorsa, aradıklarını bulamıyor olabilirler. Ya da bu satın alma davranışına yönlendirmek için yeterli güveni sağlamadığınız anlamına gelebilir. Bunları fark edip düzeltmeniz önemli.

4)Kalite Puanınızı Yükseltin

CPA nedir? sorusu ile birlikte, Kalite Puanı eylem başına maliyeti nasıl etkiler diye düşünüyor olabilirsiniz. Google Ads’deki Kalite Puanının tıklama başına maliyetinize etki ettiğini biliyoruz. Fakat bir çok kişi kalite puanının CPA üzerindeki etkisinin farkında değil.

  • Ortalama CPA’yı Kalite Puanıyla kıyasladığınızda, şunu farkedersiniz: Kalite Puanı ne kadar arttıkça, CPA (eylem başına maliyet) düşer.
  • Yani Kalite Puanı optimizasyonu ilet CPA optimizasyonu paraleldir.
  • Ortalamanın üzerinde bir Kalite Puanına sahipseniz, CPA değeriniz rakiplerinizden düşük olacaktır.

5)Bir Reklam Ajansı ile Çalışın

Google Ads yönetimi, CPA nedir? gibi sorularınızın cevaplanması  ve diğer maliyet değerlerinizin hesaplanması, Cost per action düşürme, reklam yönetimi ve diğer dijital pazarlama hizmetleri için profesyonel bir dijital reklam ajansı ile çalışmak size vakit ve nakit kazandıracaktır. Sizin hesaplama ve yönetim için harcadığınız süreden daha kısa bir sürede, ne yaptığını bilerek reklamlarınızı yöneten bir reklam ajansı maliyetlerinizi düşürüp dönüşüm oranlarınızı artırarak satışlarınızı ve gelirinizi arttırmayı hedefler.