Storyboard Ne Demektir, Nasıl Hazırlanır?

storyboard nedir

Storyboard bir videonun, filmin veya animasyonun görsel bir temsilidir. Her sekans belirli bölümlere ayrılır. Fikirler görselleştirildiğinden bölümlemeler sayesinde setler ve çekimler daha net bir şekilde planlanabilir.

  • Bir film yapımcısı, animasyon üreticisi veya video üreticisi olmak istiyorsanız oluşturma sürecini bilmeniz gerekir.
  • Bu nedenle, oluşturmayı öğrenerek kendi yaratıcı fikirlerinizi hayata geçirebilirsiniz.

Storyboard Nedir?

Storyboard video içeriklerin her sekansını temsil eden görsel bir araçtır. Video içerik üreticilerine çekimleri daha kolay planlama fırsatı sunar. Aslında nihai video içeriğine yönelik çekimleri gösteren çizimlerden oluşur. Görsel anlatım kullanmanın amacı yapımcılara fikirlerini ekipte yer alan diğer kişilere kolayca aktarma fırsatı sunmaktır. Son kararı almadan önce farklı çekim kompozisyonları gibi pek çok etkeni deneme imkanı tanır.

  • Bir projede görsel detayları en iyi şekilde planlamak çekimin sorunsuzca ilerlemesini sağlar.
  • Bu sebeple genellikle film ve televizyon sektörlerinde kullanılır.
  • Ancak kullanım alanı bu iki sektörle sınırlı değildir.

Resimli Taslak Nerelerde Kullanılır?

Resimli taslak anlamına gelen storyboard birbirinden farklı sektörlerde kullanılır. Sektörler değişse bile kullanım amacı neredeyse tamamen ortaktır. Görsel bir şekilde hikaye anlatımı sağlamak için reklam ve film sektöründe önceliklidir.

  • Reklam sektörü: Reklam sektöründe kavramların görselleştirilmesi için gereklidir. Reklamlarda kullanılacak tüm çekim yöntemlerinin planlanmasına en iyi şekilde yardımcı olur.
  • Televizyon sektörü: Televizyon sektöründe görsel hikaye anlatımının temel parçasıdır. Fikirleri hayata geçirme ve son ürünü ortaya koyma konusunda neredeyse tek seçenektir.
  • Oyun sektörü: Oyun sektöründe tasarımcılara oynanışı planlama konusunda destek olur. Görsel ögelerin geliştirilmesi ve yerleştirilmesi gibi süreçlerde aktif role sahiptir.
  • Film sektörü: Film sektöründe yapım öncesi süreçte en önemli parçalardan biridir. Film yapımcıları filme son halini vermeden önce görselleştirmelerden destek alarak planlama yaparlar.

Bunlara ek olarak animasyon sektöründe kullanılan bir araçtır. Animasyonun uygulanacağı projede olayların sırasını planlamak için gerekli görülür. Bu açıdan projedeki ana olay örgüsünü netleştirir.

storyboard neden önemlidir

Storyboard Neden Önemlidir?

Storyboard kullanımını önemli hale getiren birbirinden farklı durumlar vardır. Çekimleri görselleştirmesi ve planlaması en önemli yönlerinden biridir. Ayrıca, farklı fikirleri ve teknikleri deneme konusunda farklı imkanlar sunar.

  • Sorun tespiti: Yapım sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel sorunların tespiti kolaylaşır. Çok daha pratik bir şekilde çözüm bulunur. Zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlar.
  • İletişim kolaylığı: Film yapımcılarına ve ekipteki diğer kişilere fikir paylaşımı konusunda destek olur. Projeyi görsel bir temsil haline getirebildiğinden neredeyse herkesin aynı nokta buluşmasını sağlar.
  • İyileştirilmiş sonuç: Dikkatli bir şekilde planlama yapılmasını destekler. Daha uyumlu hareket edildiğinden nihai sonuç çok daha iyi olur. Genel hikaye anlatım deneyimi dahil her şey geliştirilir.
  • Yaratıcılık desteği: Farklı fikirlerin ve tekniklerin denenmesini kolaylaştırır. Geliştiricileri daha yaratıcı olmaya ikna eder. Onları kalıpların dışında düşünmeye teşvik ederek yenilikçi olmalarını sağlar.
  • Ekstra verimlilik: Projenin çekimleri ve planlanması konusunda ekstra tasarruf sunduğundan verimliliği yüksektir. Sürekli ne yapılacağını düşünmek yerine ayrıntılar üzerinde ince ayar yapılmasını destekler.
  • Ekstra tasarruf: Olası sorunların hızlıca çözülmesini sağladığından zamandan ve paradan tasarruf sağlar. Projenin bütçesini en iyi şekilde kullanılabilmesini sağlar ve her aşamada işlemler kolaylaşır.

Ayrıca prodüksiyonda yer alan herkesin işbirliği içerisinde hareket etmesi için en işlevsel araçtır. Ekipte yer alan herkes projeyi aynı şekilde görebileceğinden işbirliği sürecini daha verimli ve etkili hale getirir.

storyboard nasıl hazırlanır

Storyboard Nasıl Hazırlanır?

Storyboard hazırlamaya başlamadan önce ne tür bir yapı ve en-boy oranı kullanacağınıza karar vermelisiniz. Bu standartları tanımlamadan başlayamazsınız. Sonrasında diğer detaylara yönelebilirsiniz.

  • Taslak oluşturun: Oluşturmanın ilk adımı proje için bir senaryo taslağı belirlemektir. Senaryo taslağı temel oluşturacak ve size projenizde nasıl ilerlemeniz gerektiğini gösterecektir.
  • Panelleri belirleyin: Tam olarak ne kadar panele ihtiyaç duyacaksınız? Her bir panel bir sekansı temsil eder. Panel sayısına karar verirken projenizin uzunluğunu göz önünde bulundurmalısınız.
  • Panelleri çizin: Panel sayısını belirledikten sonra çizimlere başlamalısınız. Projenizde yer alan çekimleri görselleştireceğiniz nokta tam olarak burasıdır. Kalem ile kağıt veya bir yazılım kullanabilirsiniz.
  • Ayrıntıları dahil edin: Panelleri çizerken karakter hareketleri ve kamera açıları gibi detaylara yer verin. Bol bol ayrıntı eklemeye özen gösterin. Ayrıntılar sayesinde projeyi daha net anlatabilirsiniz.
  • Gözden geçirin: Taslağı tamamen bitirdikten sonra panelleri gözden geçirmeli ve çeşitli iyileştirmeler yapmalısınız. Her türlü ayrıntıya bakmalısınız. Fikirlerinizi yansıtabilmenizin en iyi yolu budur.

Görsel anlatım hazır hale geldikten sonra artık projeniz için bir referansa sahip olursunuz. Tüm çekimleri en iyi şekilde planlarsınız. Karşınıza çıkacak olası problemlere önlemler alarak projeyi devam ettirebilirsiniz.

storyboard görsel hikaye anlatımı

Görsel Hikaye Anlatımını Geliştirin

Sonuç olarak, storyboard yapım öncesi süreçte video, film ve animasyon oluşturan kişilerin başvurduğu en önemli araçlardan biridir. Setleri tasarlamak, fikirleri görselleştirmek ve çekimleri planlamak için gereklidir. Görsel hikaye anlatımını olabildiğince kolaylaştırır. Birbirinden farklı sektörlerde kullanılması bir tesadüf değildir. Özellikle reklamcılık sektöründe bir dizi farklı sorunu ortaya çıkmadan çözebilir.

  • Bu araç fikirleri hayata geçirmeye yardımcı olur.
  • Bir projenin baştan sona sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlar.
  • Görsel hikaye anlatımıyla ilgileniyorsanız mutlaka başvurmanız gereken bir araçtır.